Prioriterade frågor till nationella klimatmötet

Cradlenets tre prioriterade frågor till det nationella klimatmötet 16 juni 2023. Se även vårt inspel till regeringens klimathandlingsplan (länk nedan).

Regeringen har bjudit in till ett nationellt klimatmöte 16 juni 2023. Mötet är en del av regeringens arbete för att formulera en ny klimathandlingsplan. Cradlenet är en av de inbjudna organisationerna och driver inför klimatmötet tre frågor:

1. Inför en nollvision för utsläpp och avfall. En nollvision angriper rotorsaker till klimatkrisen. Samtidigt fastställer den värderingar för grundläggande villkor för vår existens. Vår nollvision för trafikskador har framgångsrikt stimulerat samarbete och innovation på systemnivå. Det är dags att pröva samma idé på vår i särklass största utmaning!

2. Formulera ambitiösa cirkulära mål. För att möjliggöra omställningen behöver vi tydliga nationella mål med en deadline. Utan mål kommer inget hända. Finland har satt ambitiösa cirkulära mål 2035, Nederländerna och Österrike 2050. Vad vill Sverige?

3. Bjud in till samarbete. Näringsliv, civilsamhälle och akademi måste inkluderas i arbetet med handlingsplanen. För att reflektera utfall och ny kunskap bör planen sedan uppgraderas kontinuerligt. Det finns många länder som Sverige kan lära av. Hur ser regeringens process för handlingsplanen ut?

Varför är just dessa frågor viktiga i klimatarbetet?
Hälften (!) av klimatutsläppen kan elimineras genom att vi minimerar avfall och utsläpp och maximerar användning, återanvändning och återvinning av produkter och material. Det beror på att upp till 70% av klimatutsläppen är kopplade till utvinning, hantering och användning av material. Därför är cirkulär ekonomi en förutsättning för att vi ska nå klimatmålen.

Dessutom är 14 av de 17 globala hållbarhetsmålen kopplade till hållbar konsumtion och produktion (SDG mål 12). Därför är cirkulär ekonomi också en förutsättning för långsiktigt hållbar ekologisk, social och ekonomisk utveckling inom de planetära gränserna.

Listan på nödvändiga åtgärder är förstås lång. Men tiden är knapp och utrymmet för diskussion på klimatmötet, där fler än 200 personer kommer närvara, är begränsad. Därför vill vi fram till mötet fokusera på dessa tre förhållandevis enkla och överordnade åtgärder.

Vi tror nämligen att en nollvision, ett ambitiöst mål och en plan som utformas i nära dialog med näringsliv, intresseorganisationer och akademi är helt avgörande för att påbörja en samordnad mobilisering av samhället i omställningen.

UPPDATERING:
Cradlenet lämnar inspel till regeringen
I samband med klimatmötet öppnade regeringen för inspel till klimathandlingsplanen. Cradlenet lämnade in förslag 2023-06-30 i linje med de prioriterade frågorna ovan. Läs Cradlenets inspel till regeringen här.

Föregående
Föregående

Remiss om global cirkulär ISO-standard

Nästa
Nästa

Ny chans medverka i program för cirkulär affärsutveckling