Cradlenet i media

Media.JPG

Artikel: “Avfallshierarkins grundare anpassar sin skapelse”

Skriven av: Aktuell Hållbarhet
”Under hösten ska en ny avfallsmodell lanseras. I Almedalen berättar Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells och ordförande på Cradlenet, hur det gick till när avfallshierarkins grundare, holländaren Ad Lansink, ändrade sig om sin världskända modell.”

Publicerad: juli 2019

Aktuell Hållbarhet.JPG

Intervju: “Från linjärt till cirkulärt - här är den nya spelplanen”

Intervjuare: Aktuell Hållbarhet
Intervjuperson (från Cradlenet): Pär Larshans, ordförande i Cradlenet

“Arbetet med att ställa om den svenska ekonomin från linjärt till cirkulärt är redan i full gång. Ett stort antal aktörer har tagit sina positioner på den nya spelplanen. Målet är gemensamt, men aktörernas intressen och strategier skiljer sig ofta åt.”

Publicerad: maj 2019

Elin bergman.jpg

Intervju: “Tillväxt för tillväxtens skulll är omodernt”

Intervjuare: Tidningen Syre
Intervjuperson: Elin Bergman, ordförande i Cradlenet

“– Tillväxten är ointressant egentligen. Det är välfärden som är viktig för planeten och mänkligheten. Tillväxt för tillväxtens egen skull är omodernt.

– Förr köpte man en symaskin som höll i tre generationer. Det fanns reservdelar och företag som jobbade med att laga dem. Det är dit vi behöver komma.

– Även om alla vill byta till elbilar så räcker inte resurserna. En fossilbil har elva kilo koppar i sig. En elbil kräver 150 kilo samtidigt som koppar börjar ta slut. Alla kan inte äga en elbil. Inte en symaskin heller. Man kanske måste vara 1 000 personer som delar på en elbil i framtiden för att systemet ska funka.”
Publicerad: september 2018

IT.JPG

"IT-utrustning skrotas - helt utan reflektion"

Debatt [SvD]: "Studien visar att 29 procent [myndigheter och stora företag i Sverige] regelmässigt skrotar sina datorer trots att merparten av produkterna skulle kunna återanvändas. Ytterligare fem procent lägger utrustningen i förråd där de knappast gör någon nytta. Över en tredjedel väljer med andra ord medvetet att inte ta vara på produkternas värde. Resten går tillbaka till leasingbolag som i sin tur ofta skrotar produkterna. En fjärdedel låter utrustningen gå till återanvändning – och det är positivt."
Publicerad: 2018-06-27

AH.JPG

"Regeringen måste sätta tydliga mål för cirkulär ekonomi"

Debatt [Aktuell Hållbarhet]: "Om regeringen menar allvar med beslutet att ställa om till en cirkulär ekonomi så måste nationella mål och handlingsplaner tas fram, annars riskerar vi att hamna efter i den globala utvecklingen" Det skriver Elin Bergman (Ordförande, Cradlenet), Åsa Stenmark (Resursexpert, IVL) och Pär Larshans (Hållbarhetschef, Ragn-Sells).
Publicerad: 2018-06-11