Håva

Matilda Olstorpe, grundare till HÅVA

1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Vårt cirkulära fokus har hittills varit inriktad mot det biologiska kretsloppet i bassängerna och kring energianvändningen. Till exempel att kunna nyttja restvärme från fjärrvärmesystemet till anläggningen och att ha en egen värmeväxlare för att ta vara på vår egen restvärme. Men vi har även beslutat att i stället för att bygga en egen ny anpassad lokal så anlägger vi odlingen i en redan befintlig industrilokal som vi hyr. Produktionen kommer att ha väldigt lite av restflöden i form av räkskal, avföring och överskott på bioflock men det vi ändå får över kommer vi att skicka till en biogasproducent för att omvandlas till biogas och biogödsel.

2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi vill ingå i ett nätverk som fokuserar på cirkulär ekonomi för att kunna öka våra egna kunskaper men också för att ha tillgång till expertis. Det är lättare att säkra upp att det vi gör verkligen blir cirkulärt i längden.

Vi tror också att om vi på Håva ska kunna bygga upp en modern och lönsam anläggning för jätteräkor med utgångspunkt från cirkulär ekonomi behöver vi hjälp med att hitta leverantörer och samarbetspartners som också tänker cirkulärt. Fler och fler landbaserade anläggningar inom vattenbruk i Sverige skapas och teknikutvecklingen går framåt med nya material och komponenter. Vi mäktar inte själva med att ha full koll på omvärldsbevakningen inom detta område.

3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Den cirkulära metoden att odla jätteräkor på i Sverige utan att använda sötvatten eller oändligt med energi för att skapa tropiskt klimat för räkorna och med minimala restprodukter är vi verkligen stolta över. Att kunna bidra till livsmedelsförsörjningen med god, proteinrik och hälsosam mat utan att den har transporterats från andra änden av världen är också en viktig aspekt i vår cirkulära affärsmodell och väl det som vi är mest stolta över ändå.

4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?<
Vi har till exempel svårt att hitta rätt leverantörer av inventarier när vi nu ska sätta upp en ny anläggning i en befintlig industrilokal. Hur ska vi tänka om man måste ta fram ny inredning som inte finns idag? Vilka material fungerar i verksamheten och är minst långsiktigt ohållbara osv? Att hitta rätt samarbetspartners i utvecklingsprojekt tror vi fler kan ha svårt med. Eftersom vi fortfarande är i prospekteringsfasen så har vi inga lärdomar att bjuda på.

Läs mer om HÅVA: www.hava.se

Föregående
Föregående

Authentik

Nästa
Nästa

Almi Företagspartner Nord