Cities and Circular Economy for Food
Producerad av: the Ellen MacArthur Foundation
Publicerad: 2019
“By making great strides in productivity, the industrial food system has managed largely to meet the demands of a growing global population. However, this approach to food production, and the management of food by-products, is endangering biodiversity and human health. It has become clear that this food system is no longer fit for the 21st century and that a new model is required.
Launched at the World Economic Forum Annual Meeting 2019 in Davos, Cities and Circular Economy for Food explores the benefits of the transition to a regenerative food system. With analytical support from SYSTEMIQ, the research outlines a vision underpinned by circular economy principles, where food production improves rather than degrades the environment.
Endast en tredjedel av svenska storbolag arbetar med cirkulär ekonomi
Regeringen har beslutat att Sverige behöver ställa om från en linjär, fossilbaserad ekonomi till en cirkulär och biobaserad ekonomi för att vi ska leva upp till de internationella klimatmålen samt målen i Agenda 2030. Men en ny marknadsundersökning genomförd av nätverket Cradlenet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Cerise, Ragn-Sells och Nordea visar att endast en tredjedel av Sveriges största börsbolag arbetar med cirkulär ekonomi idag.
Framtider bortom BNP-tillväxt
Fyra scenarier för Sverige 2050 har tagits fram som illustrerar de olika inriktningar som samhället skulle kunna ta för att nå de uppsatta hållbarhetsmålen. Scenarierna målar upp bilder av framtida samhällen som inte behöver bygga på nuvarande ekonomisk logik och är istället utformade utifrån fyra olika alternativa strategier: Kollaborativ ekonomi, Lokal självförsörjning, Automatisering för livskvalitet och Cirkulär ekonomi i välfärdsstaten.