Upp till kamp mot rivningar

Bild från kampanjens hemsida

Rivningar utan eftertanke måste få ett stopp. Det menar kampanjen ”Krama byggnaden” som nu tar upp kampen för en smartare och mer hållbar resurshantering. ”Att riva fullt fungerande byggnader måste vara slit- och slängsamhället i sitt esse”, säger initiativtagaren Robin Rushdi Al-salehi

Om byggbranschen ska vara i linje med de utsläppssänkningar som enligt WWF är nödvändiga för att nå Parisavtalet (21 procent) behöver vi bygga mindre. Bara i år skulle vi behöva säga nej till 4,5 miljoner nybyggda kvadratmeter. Det menar Robin Rushdi Al-salehi, grundare till Vakansa, som tillsammans med en rad andra aktörer som tagit initiativ till kampanjen kampanjen ”Krama byggnaden”.

Kampanjen, som även Cradlenet ställt sig bakom, vill få till ett moratorium, ett nationellt stopp, för rivningar. För de rivningar som måste göras ska materialet återbrukas så långt det är möjligt. Planen är att samla in namnunderskrifter som ska överlämnas till miljöministern under Almedalsveckan.

Bygg- och fastighetsbranschen står för 35 procent av allt avfall i Sverige och 21 procent av alla Sveriges nationella växthusgasutsläpp. Det innebär, enligt kampanjen att vi inte har råd att riva fungerande byggnader för att sedan bygga nytt. 

Robin Rushdie Al-salehi, initiativtagare till “Krama byggnaden”

– Att riva fullt fungerande byggnader måste vara slit- och slängsamhället i sitt esse, säger Robin Rushdi Al-salehi till Miljö & Utveckling.

Det som fick Robin och de andra initiativtagarna att fatta pennorna är den planerade rivningen av ett 30 000 kvadratmeter stort kontorshus vid NK i Stockholm, för att på samma plats uppföra en byggnad om 36 000 kvadratmeter. Ett dubbelt dråpslag mot miljö- och klimatarbetet, menar Robin som säger att det värsta vi kan göra är att riva fullt fungerande byggnader.

Hej Robin! Hur har gensvaret varit för ”Krama byggnaden”?
Det har varit väldigt stort tycker jag. Det är den första kampanj som jag startat så varit kul att se uppslutningen och vi vill definitivt se fler bolag sluta upp! Fastighetsbranschen huserar ju alla andra branscher och det gör att denna fråga berör oss alla som hyr en lokal! Så fler får höra av sig för att skriva under namninsamlingen som organisation!

Föregående
Föregående

Göteborg tar täten

Nästa
Nästa

ISO-standard för cirkulär ekonomi halvvägs i mål