Nytt program för cirkulär affärs­utveckling

Cradlenets medlem, Esam AB, är företaget som startade i Umeå redan 1990 och har arbetat med hållbarhet ända sedan dess. Idag finns Esam över hela Sverige och ett stort fokus är SME (små- och medelstora företag). Cirkulär ekonomi och cirkulär affärsutveckling har mer och mer blivit en viktig del av konsultverksamheten och den riktas främst mot affärsutvecklare och SME.

CEBANS: Circular Economy Business Accelerator North Sweden

2017 startade Esam, med stöd från North Sweden Cleantech, konceptet CEBANS – Circular Economy Business Accelerator North Sweden – för att öka tempot i omställningen till en cirkulär ekonomi i norra Sverige. Utgångspunkten är affärsutvecklare som ska ges möjlighet att utbildas och tränas i cirkularitet tillsammans med SME.

Under 2021 genomfördes ett framgångsrikt pilotprojekt med sju affärsutvecklare och fyra företag. Deltagarna fick under ett års tid arbeta med att ställa om från en linjär till en cirkulär affärsmodell. Nu fortsätter arbetet och CEBANS erbjuder förutom affärsutvecklare och företag från Gävle till Kiruna även näringslivsutvecklare att delta i programmet för cirkulär affärsutveckling 2022–2023.

Helena Näsström, affärscoach North Sweden Cleantech och  Johan Vestberg, affärsutvecklare BIZMAKER

Helena Näsström, affärscoach North Sweden Cleantech och Johan Vestberg, affärsutvecklare BIZMAKER. Foto: Jonas Forsberg

Det är viktigt att få fram att företag är öppna för att jobba hållbart. Det är en win-win-situation för såväl slutkund som företag och hållbarhet.
- Helena Näsström, affärscoach North Sweden Cleantech

Idéerna har ofta redan funnits hos dem, men inte uttalat som affärsidé. Det handlar om att ha samma råvaror i omlopp så länge som möjligt och på så sätt skapa ett värde för slutkunden utan att köpa nya råvaror.
- Johan Vestberg, affärsutvecklare BIZMAKER

Under våren anordnas ett antal informationsträffar för den som är nyfiken på programmet.

Föregående
Föregående

Ny galleria för återbruk och cirkulär ekonomi

Nästa
Nästa

Sverige är bara 3,4% cirkulärt