Nya cirkulära kliv i EU:s gröna giv

Foto: EU-kommissionen

I slutet av mars la EU-kommissionen fram nästa steg i den cirkulära handlingsplanen som antogs 2020. Digitala produktpass, åtgärder mot greenwashing och förbud mot destruktion av osålda produkter är några av förslagen. Här får du en snabbgenomgång av vad paketet innehåller.

Åtgärderna som presenterades i slutet av mars har tidigare aviserats i Circular Economy Action Plan som är en del av EU:s gröna giv. Det övergripande syftet att göra hållbara produkter till norm.  

Paketet inkluderar Sustainable Products Initiative som är en utveckling av Ekodesigndirektivet, vars tillämpning enligt kommissionen varit mycket framgångsrik. Omfattningen breddas från energieffektivitet till att även inkludera cirkularitet samt övergripande åtgärder för att minska klimat- och miljöpåverkan. Därtill utökas antalet produkter som omfattas av direktivet. Direktivet i sig bildar sedan grund för produktspecifik lagstiftning.

Tanken är bland annat att alla nya produkter ska förses med digitala produktpass samt förmodligen även någon form av märkning för att underlätta jämförelse av hållbarhetsprestanda. Destruktion av osålda konsumentprodukter ska förhindras och offentlig upphandling ska i ännu högre grad användas som ett verktyg genom möjlighet att införa obligatoriska upphandlingskrav och incitament till hållbara produkter.

Åtgärderna kommer enligt kommissionen att stärka den inre marknaden, minska skillnader mellan medlemsstaternas lagstiftning samt skapa förutsättningar för jobbskapande inom exempelvis återtillverkning, underhåll, återvinning och reparation.

Samtidigt presenterade EU-kommissionen en strategi för mer hållbara textilier för att bland annat motverka ”snabbmode” som Cradlenet skrivit om tidigare här) samt för byggprodukter.

Motverka greenwashing
Förslaget innehåller även åtgärder för förbättra information till konsumenter och motverka greenwashing. Det handlar om information om garantitider, tillgång på reservdelar och svartlistning av företag som medvetet försvårar för konsumenterna att använda produkten i hela sin livslängd, exempelvis genom att kräva att originaldelar används.

Flera miljöorganisationer runt om i Europa välkomnar paketet och menar att det innebär stora steg framåt, samtidigt som det står klart att mycket mer behöver göras.

Företrädare för European Environmental Bureau sa bland annat att "Det här paketet kan bidra till att driva på den välbehövliga omvandlingen av marknaderna och industrin för att uppnå en resurseffektiv, hållbar och rättvis ekonomi – men det saknar fortfarande tänder för att verkligen göra hållbara produkter till norm för alla."

Vad händer nu?
Kommissionen kommer att i slutet av året ha en offentlig konsultation kring de produktkategorier som väljs ut att ingå i den första omgången med lagförslag. En preliminär bedömning är att det kommer att röra sig om textilier, möbler, madrasser, däck, tvättmedel, målarfärg och smörjmedel samt insatsvaror som järn, stål och aluminium som alla har stor påverkan och därmed förbättringspotential.

Föregående
Föregående

Cradlenet förstärker i Norr

Nästa
Nästa

Ny galleria för återbruk och cirkulär ekonomi