Göteborgs stad briljerar i återbruk – tack vare Tage

Foto: Unsplash

Förlängt liv för 20 000 möbler och inventarier och minskade utsläpp med drygt 1 500 ton. Det är resultatet för Göteborgs stads interna återbrukssajt Tage som nu firar tio år i stadens tjänst.

Cradlenet har tidigare skrivit om hur Göteborg visar framfötterna när det gäller cirkulär ekonomi, och här kommer ytterligare ett exempel: Sedan 2013 – då återbruk knappt fanns på kartan – har staden haft en intern återbrukssajt där verksamheterna kan annonsera, boka och efterlysa möbler och inredning.

Sajten hade kunnat heta vad som helst, men eftersom det är Göteborg vi talar om heter den Tage (en sammanslagning av Ta och Ge). Tage är dock mycket mer än ett fyndigt namn. Sedan starten för snart tio år sedan har stadens verksamheter minskat utsläppen med 1,514 ton CO2e genom att använda Tage. 20 000 möbler och inventarier har fått förlängt liv och inköpskostnaderna har minskat med omkring 50 miljoner kronor. Användningen ökar dessutom stadigt.  

Tage växer så det knakar och det är väldigt roligt att vi kan cirkulera så mycket grejer mellan stadens verksamheter
— Nina de Bruin

– 2022 blir ett rekordår. Tage växer så det knakar och det är väldigt roligt att vi kan cirkulera så mycket grejer mellan stadens verksamheter, säger Nina de Bruin, verksamhetsutvecklare för bland annat Tage.

Det som annonseras på Tage är utan kostnad, och sedan ett år tillbaka ingår även transport vid behov. Att lösa transporter har annars varit något som försvårat för verksamheterna, och att tidigt titta på denna frågan är ett råd Nina ger till andra verksamheter som är intresserade av att bygga upp en ”Tage”. Andra saker som behöver finnas på plats är finansiering och tillräckliga personella resurser.   

Tages växande popularitet har gjort att det från och med nästa år kommer vara ett helt team som jobbar med att utveckla sajten och göra Tage till det självklara valet när det gäller möbler och inredning.

– Vi undersöker också möjligheterna att få med kranskommuner och andra organisationer som inte tillhör Göteborgs Stad, till exempel Göteborgs Universitet och Västra Götalands Regionen, berättar Nina.

Föregående
Föregående

God Jul & Gott Nytt Cirkulärt År önskar vi på Cradlenet!

Nästa
Nästa

Återbruksprojekt samlar dagligvaruhandlare