Zenit Design

1.       Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?

Zenit Design har historiskt arbetat med att skapa hållbara produkter och tjänster med lång livslängd. De senaste åren ser vi att våra kunder och i sin tur deras kunder efterfrågar cirkulära lösningar i större utsträckning.

Vi arbetar alltid nära slutanvändaren vilket gör att vi måste förstå hela värdekedjan för att maximera kundupplevelsen och få det att samspela med bolagets affärsidé. Utgångspunkten i våra projekt är att skapa kundnytta och affärsnytta där cirkuläritet och hållbarhet genomsyrar det vi utvecklar.  

2.       Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?

Hållbara och cirkulära lösningar kräver samarbete och vi ser stora möjligheter genom Cradlenets nätverk att tillsammans gå till botten med dessa problem. Dra nytta av varandras erfarenheter och kompetenser. Hålla oss uppdaterade med information och kunskap samt hitta nya kunder som vi kan hjälpa ställa om till hållbara och cirkulära affärsmodeller.

3.       Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi har under 1,5 år arbetat i ett forskningsprojekt där vi, tillsammans med våra projektpartners Vinnova, Axis Communications och Hässleholm Miljö, undersökt hur vi möjliggör omställningen till cirkulär och biobaserad ekonomi för elektronikbolag. Projektet har gett oss ovärderliga insikter i vad de största hindrena och möjligheterna kan vara vilket vi tror är högst relevant för de flesta av våra kunder, och under resan har vi också utvecklat och testat effektiva metoder och verktyg för den här typen av processer. 

För Essity designade vi Tork PaperCircle, som är världens första system för återvinning av pappershanddukar. Återvinningsprocessen är beroende av extremt rena återvunna material och har resulterat i en minskning av koldioxidavtrycket med 40%. Projektet syftar bland annat till att uppmuntra anläggningschefer och dess anställda att anta ett mer cirkulärt förhållningssätt till att sköta sina toaletter. Projektet har fått flera välkända utmärkelser.

4.       Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?

Producenter står ofta långt ifrån sina slutkunder och användare vilket ger dåliga förutsättningar för ett säkert återtag av produkterna efter slutanvändning, och därför också för effektiva cirkulära modeller. Elektronik är särskilt svårt att återvinna effektivt och säkert idag. Att skapa produkter som används längre och mer resurseffektivt kan vara en utmaning i dagens snabba utveckling, inte minst av elektronik och digitala lösningar. Här kan nya affärsmodeller vara en del av lösningen genom t.ex olika former av återtag, uppgradering och återbruk av produkterna.

Det kan framstå som kostsamt att ställa om. Det är därför viktigt att analysera vad det kan kosta att inte ställa om på längre sikt, att göra en riskbedömning redan idag.

Det är svårt att ställa om som ensamt bolag/organisation. För att ställa om måste bolag/organisationer utmana sig själva samt sina leverantörer och andra viktiga stakeholders i värdekedjan att tänka nytt och innovativt. Samarbeten är nyckeln framåt. 

Föregående
Föregående

Zound Industries

Nästa
Nästa

Hyber