ZeBeyond

Wiktor Dotter, VD ZeBeyond

1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag? 
Om en produkt kan kvalificeras som cirkulär bestäms i många fall i det tidiga forsknings och utvecklingsstadiet. Det är där designen för återvinning bestäms – eller inte.

Vår mjukvara ePOP möjliggör att hantera simuleringar av traditionella FoU frågeställningar som prestanda, effektivitet och  lönsamhet, men integrerar även cirkulära aspekter så som livscykelanalys, återvinnbarhet och giftnivåer på en och samma gång. Detta innebär att ingenjörer, investerare och livscykelsexperter kan komma tillsammans och använda ePOP och se samma produktscenario från deras olika intresseområden. Detta främjar att man både kan kvantifiera hur långt man är från tex Net Zero-målen och kvantifiera hur prestandan eller lönsamheten påverkas av att välja tex den cirkulära vägen.

2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Att komma med hållbarhetsfrågor tidigt i utvecklingsstadiet och simulera dess effekter på systemnivå tillhör inte normaliteten och står för ett nytt arbetssätt. Vi ser fler och fler kunder som vill jobba mer cirkulärt men saknar kunskap och möjlighet i deras etablerade, ofta internationella, beslutsprocesser.

Vi vill framför allt lära oss hur man kommunicera fördelarna med cirkularitet, hur man främjar ett nytt arbetssätt, men också sprida budskapet om att man behöver komma samman i dom olika disciplinerna; Produktutveckling, Hållbarhet och Ekonomi för att påskynda omställningen till en cirkulär ekonomi.

3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi var dom första på marknaden som gjorde en benchmark studie på en befintlig bil på marknaden och byggde upp den med mer cirkulära material och kom fram till samma prestanda. Vi plockade isär en VW iD4 körenhet (dvs inverter, transmission och eMotor), och simulerade i vår mjukvara hur vi behöver kalibrera systemet om vi till exempel använder metaller som består av återvunnet, dvs cirkulärt, material istället för virgin materials.

4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Vi upplever att många av våra kunder som är multi-nationella industriella kunder har starka silon mellan organisationerna, till exempel produktutveckling och hållbarhets experterna har inte processer och verktyg på plats för att samarbeta på en teknisk nivå och är fortfarande väldigt uppdelade.

Även tankesättet att börja utifrån en kravspes som är cirkulär för nästa generations produkter är inte väldigt normalt än tyvärr. Prestanda och Lönsamhet är fortfarande högsta prioritet, vilket måste ändras till tre dimensioner: Hållbarhet, Prestanda, Lönsamhet.

Läs mer om ZeBeyond

Föregående
Föregående

NewCore

Nästa
Nästa

Almi Skåne