The Good Tribe

1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Omställningen till en cirkulär ekonomi, exempelvis genom zero waste-, eller nollavfallsstrategier har varit en viktig del av The Good Tribes arbete i nästa tio år. Genom en rad kundprojekt och även egna initiativ utforskar vi hur den cirkulära omställningen kan se ut i praktiken, framförallt i näringslivet. Det senaste året har vi bland annat hjälpt en svensk kommun att utröna hur dem på bästa sätt kan stötta näringslivets cirkulära omställning och nyligen påbörjade vi ett liknande arbete med en kund på andra sidan jorden.

The Good Tribe arbetar brett med hållbar utveckling och ett av våra fokusområden är cirkulär ekonomi. Ett annat är interkulturella förhållningssätt. I våra kundprojekt arbetar vi med affärsutveckling, kartläggning och analys, workshopdesign och -facilitering, projektledning och community-building. Dessutom föreläser och poddar vi.

Det är oerhört intressant att arbeta med cirkulär ekonomi eftersom utvecklingen och omställningen nu äntligen börjar ta fart. Beslutsfattare i både politik och näringsliv trycker på för förändring. Många inser också att efterfrågan på hållbara lösningar från konsumenter och civilsamhälle är här för att stanna. Den stora frågan är ju dock såklart om vi, alla, agerar tillräckligt kraftfullt och snabbt för att kunna stoppa klimatförändringarna, bevara den biologiska mångfalden osv. Svaret just nu är nej. Det betyder att alla vi som jobbar med de här frågorna har en mycket viktig roll att utbilda och driva på förändringen i rätt riktning.

2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Det enda sättet vi kan klara ett systemskifte, från en linjär till en cirkulär ekonomi, är att vara många - och att göra det tillsammans. The Good Tribe är medlemmar i Cradlenet för att vi är övertygande om att vi behöver starka röster från intresseorganisationer och allianser och för att Cradlenet spelar en mycket viktig roll i att samla aktörer i den cirkulära omställningen i Sverige. Vi är med för att nätverka och bidra till och i spännande projekt och initiativ.

3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Ja, The Good Tribe har varit med och tagit initiativ till och lett utvecklingsarbetet med flera spännande cirkulära initiativ:

- Genom vår Zero Waste Business Model Canvas kan företag och andra organisationer använda noll-avfallsmålet för att tänka om sin affärsmodell. Att implementera ett noll-avfallsmål skapar förutsättningar att röra sig från konventionella och linjära till regenerativa, cirkulära affärsmodeller. Ladda ner gratis och ge oss feedback: http://lovezerowaste.biz/businessmodelcanvas

- MethodKit for Sustainable Organisations är en kortlek som används för att jobba med cirkulära såväl som andra aspekter av hållbar utveckling. Kortleken lämpar sig exempelvis för väsentlighetsanalyser, workshops och strategiarbete. Läs mer här: https://methodkit.com/shop/methodkit-for-sustainable-organizations.

- Även om vi inte släppt några nya avsnitt av podden Love Zero Waste på ett tag, så är den en pärla. Podden innehåller intervjuer med noll-avfalls- och cirkulär ekonomi-experter från hela världen. I ett av mina favoritavsnitt tar sig flera experter an frågan om hur man på bästa sätt prissätter cirkulära produkter och tjänster, https://soundcloud.com/lovezerowaste/how-to-price-a-supermarket-refill-station-with-cameron-cooper.

4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Det finns väldigt många utmaningar med (och ett helt gäng lösningar för (!)) att göra cirkularitet mainstream. Genom vårt arbete med cirkulär omställning i kommuner och städer ser vi att utvecklingen nu, äntligen, börjar ta fart, men att den fortfarande är väldigt fragmentarisk. Det finns liksom öar eller kluster av företag och andra organisationer som har bra koll på cirkulär omställning, eller till och med ligger i framkant inom sin industri lokalt eller globalt. Men mellan dessa kluster råder stora avstånd, där många företag kanske har lite koll på begreppen, men inte alls på vad en omställning kan innebära i praktiken, för just deras affärsmodell. Vi har lärt oss att det finns jättemycket som vi och andra kan göra för att överbrygga dessa kunskaps- och praxisgap. Både i form av direkta insatser för företag, men också på systemnivå i form av exempelvis de strategier som kommuner och städer väljer för att underlätta för en cirkulär omställning. Här finns mycket spännande och viktigt att diskutera och utveckla.

Föregående
Föregående

Loopfront

Nästa
Nästa

Crumbs Beer