Sveriges Stadsmissioner

1.     Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Cirkulär ekonomi har varit en del av Stadsmissionens arbete och vi har drivit sociala företag i snart 100 år. Vi öppnade den första second hand butiken i Stockholm tillbaka i 1927. Idag driver vi 41 butiker i hela Sverige och har en omsättning på ca 200 miljoner. På Remake producerar vi hållbar prisvinnande och mode gjort på överskottsprodukter från second hand. Och via våra matbanker tar vi emot över 2000 ton livsmedel som annars hade blivit till matsvinn, och ser till att det når människor i fattigdom och utsatthet via Matmissionen-butiker, matkasseverksamheter och som måltider i sociala verksamheter. 

För oss blir den cirkulära ekonomin och ekologiska hållbarheten en integrerad del i vårt arbete mot ökad social hållbarhet. I våra sociala företag erbjuder vi arbetsträning för människor som står utanför arbetsmarknaden. För oss är ett hållbarare samhälle en förutsättning för vår vision om en mänskligare samhälle.  

2.     Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi blir medlem i Cradlenet för att lära oss nytt och bli inspirerat av andra kloka och innovativa människor inom den cirkulära ekonomin. Vi hoppas det blir ett forum för att bolla idéer och kanske utveckla nya samarbeten.  

3.     Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
De senaste sex åren har vi tillsammans med aktörer inom livsmedels- och logistikbranschen och med stöd från forskningsinstitutioner byggd upp ett nätverk av matbanker där vi tar emot överskottsmat från livsmedelsbranschen och utvecklat distributionskanaler som ser till att maten når människor i behov. Det är ett fantastiskt exempel på hur komplexa hållbarhetsutmaningar som matsvinn och matfattigdom bara kan lösas om vi jobbar branschöverskridande och utvecklar nya samarbeten. Vi tar idag emot mer än 2000 ton mat årligen som annars hade blivit svinn, men det finns en enorm utvecklingspotential eftersom det slängs mer än 100 000 ton ätbar mat varje år inom industri, grossist och butiksledet. Vi stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans med våra samarbetspartners, men fram för allt nyfikna på vad det här kan leda till. Hur mycket överskottslivsmedel redistribuerar vi i 2025 och hur många människor i utsatthet har vi möjlighet att hjälpa?  

4.     Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
En utmaning som har tror många av oss som jobbar materialflöden brottas med ör logistikfrågan. Hur utvecklar miljö- och kostnadseffektiva transportlösningar, hur kan vi genom att jobba digitalt effektivisera kommunikationen mellan organisationer och dela relevant information? Även här är vi på en ständig utvecklingsresa där vi driver olika utvecklingsprojekt med kloka människor inom logistik och digitalisering för att hitta smarta lösningar.  


 

Föregående
Föregående

Sveriges Bilåtervinnares Riksförbund

Nästa
Nästa

Zound Industries