Inrego

Sebastian+Holmström webb.jpg

Inrego är Nordens ledande återanvändare av IT, som återanvände över 350 000 IT-produkter förra året. Idag har Inrego 200 anställda som arbetar på både kontoret och produktionen i Täby utanför Stockholm, och säljer till över 90 länder världen över.

Inrego är övertygade om att vi kan ställa om till en cirkulär ekonomi för elektronik redan idag. Anna Melkersson har intervjuat Sebastian Holmström, Circular Strategy Lead på Inrego. 

Hur kan Inrego bidra till omställningen till en cirkulär ekonomi?

Inrego maximerar återanvändningen av datorer, telefoner och annan IT-utrustning. Vi köper in, reparerar och återanvänder IT-utrustning och förlänger livslängden på teknik vilket sparar på våra naturresurser, koldioxid och pengar. I 25 år har Inrego levererat återanvänd elektronik till både Sverige och resten av världen, vilket är bättre för både miljön och magkänslan. Omkring 80% av klimatpåverkan från telefoner och datorer kommer från produktionsfasen. Det finns då framförallt två saker vi kan göra för att minska klimatpåverkan. Den första är att använda elektroniken så länge som möjligt under dess första livstid och det andra är att se till att den återanvänds när du är klar med den.  

Vilka åtgärder behöver genomföras för att snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi?

Sverige har stora möjligheter att ställa om till en cirkulär ekonomi vilket även skulle innebära stora konkurrensfördelar, exportmöjligheter och även skapa gröna jobb i Sverige. Idag är det dyrt att vara cirkulär men billigt att vara linjär. Den cirkulära ekonomin är arbetsintensivt och med den höga skatten vi har på arbete, tillsammans med en låg skatt på resurser och klimatpåverkan, motverkar vi återanvändning. Linjära produkter och tjänster är fortfarande normen. Det behöver bli billigare, enklare och tryggare att handla cirkulärt än linjärt. Leverantörsleden i den linjära- och cirkulära ekonomin skiljer sig drastiskt. För Inrego innebär det att produkterna vi säljer kommer från tusentals organisationers uttjänta IT. Efterfrågan på återanvänd elektronik är högre än någonsin och vår största utmaning inte att sälja våra produkter, utan snarare att köpa in dem.

För att ställa om till en cirkulär produktion i Sverige behövs tre övergripande förändringar och politiska initiativ inom:

1.  Åtgärder som främjar insamling för återanvändning

2.  Lättnader för cirkulär produktion för skapandet av gröna jobb i Sverige

3.  Åtgärder som styr mot cirkulära produkter och tjänster

Vilka utmaningar har ni stött på under tiden?

Marknadspotentialen är stor och under dessa 25 år har efterfrågan alltid varit större än utbudet både i Sverige och globalt. Att få företag eller organisationer att vilja återanvända istället för att återvinna sin IT-utrustning är ett ständigt pågående arbete för oss. Vi försöker få dem att förstå att det fortfarande finns ett högt andrahandsvärde för IT-produkter, trots att de är några år gamla. Enligt en undersökning kan IT-chefer i en stor utsträckning tänka sig att sälja sin gamla IT, även om det är färre som gör det i praktiken. Samtidigt kan enbart ett fåtal IT-chefer tänka sig att köpa återanvänd IT. Sverige blir aldrig cirkulärt så länge vår input är linjär och vi vår output blir cirkulerade åt någon annan. Vi måste jobba både på utbudet och efterfrågan nationellt och globalt. 

Vad har ni för tips till företag som vill ställa om till en cirkulär affärsmodell?

Det är viktigt att komma igång! Alla delar behöver inte vara cirkulärt direkt, men man behöver sträva efter, och arbeta för, att få in hållbarhet och cirkuläritet i affärsmodellen. Se över affärsmodellen, kan man gå över från att sälja en produkt till att erbjuda en tjänst där ni behåller ägandeskapet över produkterna. Genom produkter som en tjänst kan livscykeln maximeras och företaget, miljön och kunden tjänar på det. Det finns lågt hängande frukter där man kan se över hur man köper in och ställer krav på cirkulära produkter och tjänster, och samtidigt tänka över hur man gör sig av med det man köpt in för att maximera klimatnyttan.

Läs mer om Inrego: https://www.inrego.se/

Föregående
Föregående

Blocket

Nästa
Nästa

Vakansa