Esam

Esam AB är ett rikstäckande konsultföretag som erbjuder tjänster inom hållbar utveckling. Esam har varit medlemmar i Cradlenet i många år och det har alltid funnits ett nära samarbete. Exempelvis startades Cradlenet Norr av medarbetare på Esam och nu har Esam och Cradlenet tillsammans med North Sweden Cleantech, dragit igång ett samarbetsprojekt och ny plattform som heter CEBANS (Circular Economy Business Accelerator North Sweden). Syftet med CEBANS är att utbilda affärsrådgivare i cirkulära affärsmodeller så att de genom sin organisation kan stötta många företag i omställningen till cirkulär ekonomi. Förutom affärsrådgivare medverkar även producerade företag och tjänsteföretag i olika storlekar som coachas av affärsrådgivarna under utbildningen.

Carolina Togård på Cradlenet har intervjuat Christina Pihl, Senior hållbarhetskonsult och partner på Esam, samt Michael Jalmby, senior konsult på Esam om erfarenheterna från CEBANS detta år.

Vad var anledningen till att CEBANS startades?
Vi ville hitta en hävstång för att sprida cirkulär ekonomi så mycket som möjligt och vi såg en möjlighet att göra det genom att utbilda organisationer som har rollen som affärsutvecklare och som i sin tur träffar många olika företag som de kan stötta och utbilda vidare. 

Varför blev det just i norr?
Det var jag (Michael) och vår tidigare kollega Laura Vidje som började coacha affärsrådgivare och eftersom vi var baserade i norr så var det där kontaktnätet växte. Därför blev det naturligt att genom CEBANS fortsätta fokusera på norra regionen. Norra delen av Sverige är stort och det finns mycket spännande att göra här men vi är inte låsta till norr. Så småningom kanske vi breddar med en plattform i syd som vi kallar för CEBASS.

Vad är er generella spaning genom arbetet i CEBANS?
Det vi ser är att allt fler affärsrådgivare intresserar sig för cirkulär ekonomi och att allt fler företag vill börja ställa om på riktigt. Intresset för cirkulär ekonomi har verkligen lyfts i samhället och Cradlenet har varit en stark drivkraft för det. 

Vi märker att det kommer många frågor kring det finansiella. Företag upplever till exempel att det är svårt att få grönt lån för cirkulära initiativ och att det är svårt att få finansiärer att våga investera i något som kräver en hög initial investering och som har låg lönsamhet i början.


Vilket är det vanligaste rådet ni ger till affärsrådgivarna och företagen som är med?Det är att lita på processen som krävs för att ställa om till cirkulär ekonomi.  Affärsrådgivarna vill ibland att processen ska gå snabbare eller blir frustrerade när något är oklart. Utbildningen är under ett års tid och är för de flesta en väldigt intensiv lärandeprocess. Efter den resan kommer man ut på andra sidan som en bättre rustad affärsutvecklare. 

Har ni något exempel på ett företag med en särskilt intressant affärsmodell som ni att coachat?
Ja, jag (Christina) har jobbat med Varunik tidigare. Det är ett väldigt intressant företag som jobbar med funktionsförsäljning av textilier mot mötes- och tvätteribranschen. Utvecklingen av deras cirkulära affärsmodell var både spännande och inte helt enkel.Varje steg i värdekedjan behövede tas i beaktning och nya samarbetspartners behövdes för att funktionsförsäljningen skulle kunna genomföras.

Michael Jalmby

Kan ni berätta om en intressant utmaning som ni och företagen stött på nyligen och hur ni löste det?
En stor utmaning är att få till en affärsmodell som både är cirkulär och hållbar. Att komma fram till den bästa lösningen för det specifika företaget är en lång process och involverar ofta hela värdekedjan. Ett företag har fått med sig en kund och de kan på det sättet tillsammans utveckla nästa steg i det cirkulära. Det roliga är att när man väl kommer på lösningen så känns den så självklar och då tänker många “wow, varför har vi inte kommit på detta förut?”. Det är verkligen roligt och för att komma dit behöver företaget lita på processen…

Vad ser ni fram emot 2023?
Det är mycket! 

Vi ser fram emot ökad förståelse hos investerare kring lönsamheten i cirkulära affärsmodeller, vi ser fram emot och hoppas på att lagstiftningen kommer att hänga med bättre och vara mer drivande i omställningen och vi ser fram emot ett år där omställningen till cirkulär ekonomi accelereras som aldrig förr!


Och så här svarade Esam på våra traditionsenliga medlemsfrågor:

Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Vi på Esam är hållbarhetskonsulter och jobbar med att utveckla värdeskapande företag och organisationer, som kan växa och utvecklas inom ramen för de planetära gränserna. Cirkulär ekonomi är centralt för vår rådgivning till våra kunder. Vi är stolta över att ha varit med och startat CradleNet Norr.

Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi är medlemmar i nätverket för att ta del av erfarenhetsutbyte och inspiration till vårt egna hållbarhetsarbete. Vi vill nätverka och samarbeta för att steg för steg förändra världen i riktning mot hållbarhet.

Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Under flera år har vi arbetat med att utbilda affärsutvecklare inom cirkulär ekonomi, som sedan sprider vidare kunskapen till de 40-50 företag en affärsutvecklare träffar varje år. För att kunna få stor effekt har vi märkt att utöver det teoretiska behöver det tränas på i praktiken.

Vi är därför extra stolta över att vi tillsammans med CradleNet och North Sweden Cleantech har utvecklat CEBANS.

Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
En utmaning för oss är att accelerera omställningen, att nå ut med vår kunskap till så många som möjligt.

Föregående
Föregående

Leneo

Nästa
Nästa

IDR