Ett riksdagsparti överlägset vinnare i cirkulär ambitionsnivå 2023

PRESSMEDDELANDE 2023-11-14: Ett riksdagsparti är överlägsen vinnare i cirkulär ambitionsnivå. Det visar den årliga undersökningen som genomförts av Cradlenet och CirEko.

För fjärde året i rad har Cradlenet och CirEko undersökt riksdagspartiernas cirkulära ambitioner. Ambitionsnivån för en omställning till en cirkulär ekonomi har ökat. Centerpartiet vinnare av rankningen av partiernas cirkulära ambitioner 2023.

Idag under Cradlenets och CirEkos evenemang Riksdagspartiernas cirkulära ambitioner där riksdagspartierna inför har fått svara på en utskickad enkät där de har angett sina cirkulära ambitioner fick Centerpartiet för fjärde året i rad högst poäng för deras cirkulära ambitioner.

Cradlenet och CirEko har sedan 2018 genomfört en årlig kartläggning över partiernas cirkulära ambitioner. Årets kartläggning presenterades först och medverkande politiker får därefter berätta om sina partiers visioner och konkreta förslag till åtgärder. En expertpanel har även gått igenom deras svar och fick ge sina kommentarer på dem och själva rankingen.

Politiker som svarat på enkäten

  • Jan Fjellstedt, politiskt sakkunnig (KD)

  • Andrea Andersson-Tay miljöpolitisk talesperson (V)

  • Helena Gellerman klimatpolitisk talesperson (L)

  • Helena Storckenfeldt ledamot i miljö - och jordbruksutskottet (M)

  • Johan Löfstrand ledamot i miljö - och jordbruksutskottet (S)

  • Stina Larsson miljöpolitisk talesperson (C)

  • Martin Kinnunen miljöpolitisk talesperson (SD)

(Miljöpartiet har inte svarat på enkäten.)

Årets expertpanel

Årets expertpanel består av Tomas Kåberger, ordförande Delegationen för Cirkulär ekonomi och professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och Åsa Romson, Sveriges tidigare klimat- och miljöminister och vice statsminister, senior expert och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Samtalet modererades av Elin Bergman, Cradlenet, och Ann-Sofie Granzell, CirEko.


Översikt av rankingen och partiernas poäng

Ladda ner fullständiga svaren här med detaljerade motiveringar till svaren.

Evenemanget finns även inspelat och kan ses här.

Kontaktpersoner:

Elin Bergman, COO Cradlenet: elin@cradlenet.se, +46 739 662 349

Ann-Sofie Granzell, Ordförande CirEko: a.granzell@cireko.se, +46 70 580 80 35

Om CirEko

CirEko® är en svensk näringslivs- och medlemsorganisation som oberoende och non-profit fokuserar på en affärsomställning till en cirkulär ekonomi.

CirEko engagerar för en växande lönsam cirkulär marknad för att nå målbilden: ”Blomstrande affärer och samhällen inom planetens gränser”

www.cireko.se

Om Cradlenet

Cradlenet ett av världens äldsta cirkulära ekonomi- nätverk som hjälper företag och organisationer med omställningen till cirkulär ekonomi.

Cradlenets vision är att Sveriges senast år 2035 har en cirkulär ekonomi på plats, som förutsättning för att nå det nationella klimatmålet år 2045.

www.cradlenet.se

* Källa: www.circularity-gap.world/sweden

Föregående
Föregående

Cradlenet medarrangör till Circular Monday

Nästa
Nästa

Cradlenet om Hasslers klimatutredning