Cradlenet om Hasslers klimatutredning

Under onsdagen presenterade utredaren John Hassler sin rapport om hur Sveriges klimatpolitik bör utvecklas baserat på EU:s nya klimatlagstiftning Fit for 55. Cradlenet har läst utredningen och konstaterar att den inte nämner cirkulär ekonomi och att vi gärna hade sett mål för konsumtionsbaserade utsläpp, men att den ändå har några ljusglimtar.

John Hassler vid presentationen av sin klimatrapport.

John Hassler under presskonferensen. Foto: regeringen.se

Presskonferensen inleddes med att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari underströk att samtliga av Sveriges klimatmål kommer att kvarstå, möjligen påverkad av senaste tidens påtryckningar från Sveriges företag och intresseorganisationer om att de svenska klimatmålen till 2030 måste stå fast (bland annat genom debattartiklar som Cradlenet signerat i Aftonbladet och Dagens Industri). Samtidigt sa hon senare att den tidigare regeringen endast hade klarat 2030-målen men inte det långsiktiga medan den nuvarande regeringen istället kommer klara det långsiktiga målet.
Detta gör att det är fortfarande är otydligt om 2030-målet kvarstår eller ej.


John Hasslers utredning lyfter fram 46 förslag som ska säkerställa att Sverige når såväl de svenska som EU:s klimatmål. Förslagen är indelade i tre områden:

  1. Begränsa utsläppen av växthusgaser. För att göra detta föreslår Hassler bland annat ett nationellt system för utsläppshandel och att ge ekonomiska incitament till markägare för att öka kolinlagring i skog och mark. Vidare föreslår han att målen för transportsektorn omformuleras för att ge ökat fokus på elektrifiering och minskade utsläpp från sjöar och hav.

  2. Underlätta den strukturomvandling som är nödvändig för att nå klimatneutralitet. Här föreslås till exempel att utarbeta en övergripande plan för strukturomvandlingen och att inrätta ett klimatkabinett under statsministern eller finansministern för att samordna arbetet.

  3. Bidra till omställningen till klimatneutralitet i resten av världen. Hassler menar att Sverige ska vara ett föregångsland och verka för en fortsatt ambitiös klimatpolitik inom EU. Han föreslår också att Sverige ska hjälpa utvecklingsländer att ställa om till klimatneutralitet, men avråder från att sätta nationella konsumtionsbaserade utsläppsmål.

Klimat- och miljöministern meddelade att några av förslagen kan komma med i regeringens klimathandlingsplan som presenteras senare under hösten. Hon meddelade också att näringsliv, akademi och intresseorganisationer i närtid kommer att bjudas in till samtal där det kommer att finnas möjlighet att ge synpunkter på förslagen i rapporten.

Cirkulär ekonomi saknas, men några lovande förslag

Utredningen nämner inte cirkulär ekonomi, men den nämner vikten av att ta vara på våra naturresurser, från utredningen: “Historien har otvetydigt visat att värdefulla och begränsade naturresurser som är gratis att använda för vem som helst i obegränsad mängd blir överutnyttjade … Att tillräckliga gränser för utnyttjandet hittills inte satts är det grundläggande klimatproblemet”. För att begränsa uttaget av naturresurser är det nationella utsläppshandelssystemet ett av de mest centrala förslagen i Hasslers utredning.

Elin Bergman, COO Cradlenet

– Jag är besviken över att Hassler inte vill se nationella konsumtionsbaserade utsläppsmål och att utredningen inte nämner cirkulär ekonomi. Det är bra att han ger förslag för att öka kolinlagringen i skog och mark, vilket är helt i linje med cirkulär ekonomi. Ett nationellt utsläppshandelssystem skulle också kunna vara en bra idé om det sätts upp på rätt sätt. Det måste kosta att släppa ut. Men det är tyvärr inte troligt att en sådan handel går att genomföra på den korta tid som finns till förfogande, säger Elin Bergman, COO på Cradlenet.

– Det ska bli intressant att få se hur regeringen kommer arbeta vidare med förslagen i klimathandlingsplanen, fortsätter Elin. Vi hoppas fortfarande att de även kommer att införa tydliga mätbara mål för cirkulär ekonomi och konsumtion.

Läs utredningen här.


Föregående
Föregående

Ett riksdagsparti överlägset vinnare i cirkulär ambitionsnivå 2023

Nästa
Nästa

Debattartikel i Aftonbladet: Behåll klimatmålen för 2030, regeringen