Ny metod: så gör du för att börja med produkt-som-tjänst (PaaS)

Återkommande intäkter och lägre klimatavtryck: att erbjuda produkter som tjänst (PaaS) istället för att sälja dem har många fördelar. Därför har vi utvecklat en systematisk vägledning för bolag som vill ställa om till tjänstebaserade affärsmodeller. Ladda ner vår praktiska verktygslåda med mallar och guider och pröva själv!

Nästan 50% av klimatutsläppen är relaterade till utvinning, bearbetning och användning av jungfrueliga material eller hantering av avfall. Endast en liten andel av använda material når ett andra liv. Den cirkulära materialanvändningen i EU har ökat mycket långsamt från 9,1% 2006 till 12,8% 2020. 

Traditionella, eller linjära, affärsmodeller är optimerade för maximerad försäljning av produkter utan hänsyn till hur effektivt de används och vad som händer med dem när de är förbrukade. En cirkulär övergång kräver en massiv omställning av systemen för hur vi tillverkar, använder och återanvänder produkter och material. Tjänstebaserade affärsmodeller, eller Product-as-a-Service (PaaS), har potential att skapa mer ekonomiskt värde än linjära affärsmodeller som förutsätter köp och ägande av produkter och material. Därför är PaaS en nyckel till omställningen.

En metod i fyra delar för att ställa om till tjänstebaserade affärsmodeller.

Metoden för att ställa om till tjänstebaserade affärsmodeller består av fyra delar.

Utveckling av metod för omställning till produkt-som-tjänst

Möjligheten till återkommande intäkter i kombination med lägre klimatavtryck och miljöpåverkan är förstås lockande. Trots det har tjänstebaserade affärsmodeller för produkter inte slagit igenom. Varför?

För att svara på frågan har Cradlenet i samarbete med Stena Circular Consulting genomfört projektet Tjänstebaserade affärsmodeller – Omställning till PaaS i praktiken. Syftet var att att identifiera hinder och utveckla metoder för att underlätta omställning till tjänstebaserade affärsmodeller. Vi vill göra det lättare för små och medelstora företag att planera, pröva, lansera och byta affärsmodell för relevanta produkter till PaaS.

I projektets rapport Product-as-a-Service in the circular economy: the nine critical challenges and how to fix them identifieras nio centrala utmaningar som försvårar omställning till tjänstebaserade affärsmodeller. För varje utmaning ger rapporten exempel på metoder och åtgärder för att lösa problemen. Dessa har vi sedan diskuterat, testat, utvärderat och vidareutvecklat tillsammans med tolv företag. Metodsamlingen har vi sammanfattat i en systematiskt vägledning som hjälper företag att ställa om från köp-och-sälj till produkt-som-tjänst. 

Konkreta effekter och stärkt engagemang

Gemensamt för de företag som testat metoden är att de har fått en större förståelse för vilka fördelar PaaS ger och vilka steg som behöver tas för att implementera affärsmodellen i sin egen organisation. Flera av dem har redan lanserat eller planerar att lansera PaaS-erbjudanden under hösten.

Jonas Tapper, Hako Ground & Garden

Jonas Tapper, Affärsområdeschef Eftermarknad/Business Area Manager Aftermarket, Hako Ground & Garden Group

Projektet har hjälpt oss att lyfta frågan om cirkulär ekonomi och PaaS i vår organisation. Det har väckt nyfikenhet och förväntan hos vår personal samtidigt som vi ser stora möjligheter med att positionera oss som marknadsledande inom detta område i vår bransch. Vi har börjat med att skriva artiklar på vår hemsida för att både internt och externt visa att vi är aktiva och engagerade i ämnet. Under hösten avser vi att fortsätta vår utveckling och sätta ett konkret PaaS-erbjudande på marknaden. Projektet har också bidragit på ett konkret sätt i vår nyligen klara certifiering inom miljö och kvalitet.

Genom att följa en systematisk metod får företaget ett bra stöd för att stegvis ta sig vidare i sin utveckling mot PaaS i sin egen takt. Att – liksom i detta projekt – utse en eller ett par ansvariga coacher eller facilitatorer gör att processen behåller momentum och att värdefulla insikter fångas upp.

Emelie Nordlander, Projektledare, Accus AB

Emelie Nordlander, Projektledare, Accus AB

PaaS-projektet har bjudit på inspiration och konkret vägledning i hur vi som företag ska möjliggöra en ny affärsmodell. Tonen har alltid varit inbjudande, uppmuntrande och projektets ansvariga konsulter har haft ett tydligt fokus i att med stöd och kunskap driva på oss deltagare i vår PaaS-resa. Projektet har gett mig ökad förståelse för cirkulära affärsmodeller och inte minst motivation till att jobba vidare för att realisera ett PaaS-erbjudande till våra kunder.

Testa själv: börja med produkt-som-tjänst!

Nu publicerar vi en ny version av metoden för att hjälpa fler företag att göra omställningen till PaaS. Metoden består av fyra delar:

  • Del 1: Identifiera era PaaS-fördelar 

  • Del 2: Designa för ökat kundvärde 

  • Del 3: Bygg ert PaaS-business case 

  • Del 4: Identifiera nyckelförmågor

Varje del innehåller ett antal steg och tillhörande verktyg, guider och mallar med tydliga instruktioner. I paketet ingår även projektrapporten “Product-as-a-Service in the circular economy: the nine critical challenges and how to fix them” där en fördjupad bakgrund och de insikter som metoden bygger på presenteras.

Du kan välja att göra processen på egen hand, men bäst effekt får ni om ni är en grupp som gör uppgifterna tillsammans – gärna med ledning av en facilitator. På så vis får ni in fler värdefulla perspektiv i processen samtidigt som er resa mot PaaS förankras och sprids i teamet och/eller fler delar av organisationen.

Här finns hjälp att få

Om ni vill fördjupa er kunskap inom PaaS eller få en utbildning i hur verktygen används, så kan vi på Cradlenet hjälpa till. Om ni vill ha en extern facilitator eller kunnig coach som hjälper er genom processen kan Stena Circular Consultings konsulter vara ett bra stöd. Flera av Cradlenets medlemsföretag är också erfarna konsulter inom cirkulära och tjänstebaserade affärsmodeller. Ta kontakt med Cradlenets PaaS-expert Sofia Sundström så guidar hon er vidare: sofia@cradlenet.se.

Föregående
Föregående

Debatt: Lös energikrisen med resurser vi redan har, Ebba Busch

Nästa
Nästa

Vi är tillbaka efter sommarledigheten!