Upprop för cirkulär ekonomi i Norden senast 2035!

Den 6 mars lanserade Cradlenet och A Sustainable Tomorrow ett upprop där vi uppmanar de Nordiska länderna att anpassa sina politiska ambitioner för att skapa en region baserad på cirkulära principer senast 2035.

Koldioxidutsläppen kan minskas med mer än 40 % i Norden genom att minska utvinning, produktion och förbrukning av nya material. Att tillämpa cirkulära principer för att minska dessa utsläpp är avgörande för att uppnå målen i Parisavtalet eftersom alla andra klimatåtgärder är för långsamma.

Nordiska länder är högkonsumerande industridominerade ekonomier. Samtidigt ligger cirkulariteten i Norden under det globala genomsnittet. Att implementera cirkulära materialflöden i industrier, företag och hushåll kommer att generera många andra fördelar utöver reduktionen av koldioxidutsläppen. Exempelvis kan företag bli mer effektiva, öka lönsamheten och skapa fler jobb med cirkulära affärsmodeller. Samhällen kommer att bli mer effektiva och motståndskraftiga med mer självförsörjning och bli mindre geopolitiskt beroende genom att cirkulera mer resurser inom regionen.

Intresset för cirkulär ekonomi är idag stort hos både företag och hushåll. Förändringar i stor skala kräver dock ambitiös och tydlig politisk vägledning. Företag behöver tydliga riktlinjer för att möjliggöra nödvändiga långsiktiga investeringar för att utveckla cirkulära värdekedjor. De Nordiska ländernas nuvarande cirkulära politik och ambitioner är så olika att de är ojämförbara. Det finns nästan inga mätbara mål med tydliga deadlines och få konkreta handlingsplaner.

Därför uppmanar vi nu de Nordiska länderna att upprätta ett gemensamt mål för att skapa en cirkulär region. Finland har än så länge det mest ambitiösa målet och har åtagit sig att basera sin ekonomi på cirkulära principer till 2035. Vi föreslår därför att Danmark, Island, Norge och Sverige harmoniserar sina ambitioner med Finland.

Även om Finlands uttryckta mätbara cirkulära mål är försiktigt och lämnar gott om utrymme för förbättringar, så är Finland bäst i klassen jämfört med de andra nordiska länderna. Genom att anta och harmonisera tydliga cirkulära policyer över hela Norden kan vi förbättra förutsättningarna för industrier och företag att påskynda omställningen. Som på alla marknader genererar enhetliga och förutsägbara regler effektivitet som i sin tur leder till konkurrensfördelar.

För att nå nettonollutsläpp är det avgörande att vi minskar eller eliminerar materialbaserade utsläpp. De Nordiska länderna måste anpassa sina cirkulära ambitioner för att nå målen i Parisavtalet.

Signera uppropet om du håller med! >>>

Föregående
Föregående

Cirkulärt finansbolag får 278 miljoner i kreditgaranti från EU

Nästa
Nästa

Ny metod för övergången till tjänste­baserade affärs­modeller – del 4