Remiss om global cirkulär ISO-standard

Cradlenet har på inbjudan av SIS lämnat in svar på remiss med utkast på tre standarder som gemensamt ska bli en internationell definition av cirkulär ekonomi. Cradlenet har tillstyrkt de ambitiösa utkasten med några förbättringsförslag.

De tre cirkulära standarderna är:

ISO/DIS 59004
Terminology, Principles & Guidance for Implementation

ISO/DIS 59010
Guidance on transition of business models and value networks

ISO/DIS 59020
Measuring and assessing circularity.

Iso har efter omfattande arbete formulerat utkast på en internationell definition på cirkulär ekonomi bestående av tre standarder.

ISO har efter omfattande arbete formulerat utkast på en internationell definition på cirkulär ekonomi bestående av tre standarder.

Cradlenet har tillstyrkt de ambitiösa utkasten. Dessa standarder är efterlängtade och viktiga instrument för att samordna och harmonisera den cirkulära omställningen nationellt, regionalt och globalt. Nedan en sammanfattning av Cradlenets förbättringsförslag:

1. Principerna för cirkulär ekonomi kan definieras tydligare. Cradlenet föreslår att principerna bör harmoniseras med de principer som Ellen McArthur Foundation etablerat. Därutöver rekommenderar Cradlenet att principerna bör gå längre och ta hänsyn till hållbarhet i ett vidare systemperspektiv utan låsning på massa.

2. Standardtexterna bör kopplas till EUs NFRD-förordning. Det gäller särskilt att dubbel väsentlighetsanalys ska bli ett minimikrav. Detta underlättar för alla organisationer som kommer att behöva följa EU-taxonomin i sitt arbete med cirkulär omställning.

3. Begrepp i standarderna bör harmoniseras med etablerade begrepp och koncept. Exempel: användningen av begreppet ”Ekosystem Resilience” anser vi bör ersättas med "Regenerative Nature" (enligt den användning Ellen McArthur Foundation etablerat) som vi anser tydligare motsvarar det som avses i standardtexterna.

4. Disposition och ordningsföljd behöver justeras på olika platser i texterna, t ex så att det framgår hur potential och målbild bör styra genomförande och uppföljning. 

Förslagen har analyserats i en liten arbetsgrupp med representanter från medlemsföretag under ledning av Cradlenets ordförande Jonas Roupé.

Eftersom detta avser pågående arbete i standardkommittéerna kan vi inte närmare återge förslagen här. Vi återkommer så snart det kommer offentliga versioner av standardtexterna. Om du vill veta mer är du välkommen att kontakta kansliet!

Föregående
Föregående

Vi är tillbaka efter sommarledigheten!

Nästa
Nästa

Prioriterade frågor till nationella klimatmötet