Cradlenets kommentar på Regeringens klimathandlingsplan

Elin Bergman, COO Cradlenet kommenterar Regeringens Klimathandlingsplan

Äntligen kom den - Regeringens omtalade Klimathandlingsplan.

En tidigare styrelseledamot i Cradlenet Anna-Maria Blixt skrev så här om den på LinkedIn:
”En snabb ordsökning i det 245-sidiga dokumentet visar att:
- ordet klimat nämns 1595 gånger
- föroreningar nämns 20 gånger
- cirkulär ekonomi nämns 16 gånger
- biologisk mångfald nämns 13 gånger
- natur nämns 9 gånger
- resurseffektivitet 8 gånger
- naturresurser 6 gånger”

Vi kan även lägga till att ordet cirkulär nämns 62 gånger och återvinning nämns 34 gånger i dokumentet. Detta är en av de stycken som fokuserar på cirkulär ekonomi i planen:

“Sverige bidrar till det globala klimatarbetet genom att främja en snabb omställning till cirkulära och biobaserade värdekedjor där naturresurser används mer effektivt och där avfall och avverkningsrester från exempelvis skogsindustrin kan förädlas till viktiga fossilfria drivmedel och andra insatsvaror i raffinaderi och petrokemisk industrin.” (sid 14)

Detta står i planen som om det vore något positivt att göra om skogen till drivmedel och kemikalier, något som absolut inte är hållbart då det tar 60 år för skogen att binda koldioxiden igen. Utöver detta så är det mycket luddiga och okonkreta skrivelser om hur detta ska gå till förutom att satsa på nya gruvor i Sverige.

Vi håller precis som de flesta andra att ambitionerna i den inte är tillräckliga och att det är för stort fokus på att bygga ut kärnkraften istället för att fokusera på det som behöver göras här och nu.

Det vi ser som positivt är att cirkulär ekonomi har kommit mycket högre upp på den politiska agendan som en av huvudlösningarna i denna handlinsgplan, men det är fortfarande otydligt hur åtgärderna ska genomföras om det inte tas fram mer konkreta förslag med tidsatta mål och skjuts till rejäla budgetar och resurser för att genomföra dem.

Vi fortsätter hur somhelst att bevaka regeringens arbete med handlingsplanen det kommande året.

Läs Regeringens Klimathandlingsplan här

Föregående
Föregående

Cradlenets cirkulära höjdpunkter från året som gått

Nästa
Nästa

Cradlenet medarrangör till Nordic Sustainability Expo 2024 - talare släppta