Lyckad kampanj mot olycklig äggregel

Foto: Unsplash

En EU-förordning som tvingat svenska livsmedelsbutiker att slänga fullt ätbara ägg är nu historia.

Redan för flera år sedan tog Coop strid mot regeln om sista försäljningsdatum för ägg. Regeln innebar att ägg endast får säljas inom 21 dagar trots att de inte passerat bäst före-datum, och är resultatet av en EU-lagstiftning som anpassats till hur ägg hanteras främst i de södra delarna av Europa. Där förvaras ägg oftast i rumstemperatur och salmonella kan förekomma. I Sverige är salmonella ytterst ovanligt i ägg, och EU har nu slagit fast att regeln haft liten inverkan på att minska risken. Regeln slopas därmed, och från den 8 december är det tillåtet att sälja ägg fram till bäst före-datum, något som välkomnas av Coop.

– Vi har arbetat intensivt för att komma till den här punkten. Det är skönt att vi nu har besked och kan fortsätta minska matsvinnet och underlätta för arbetet i butiken, säger Mattis Bergquist, Hållbarhetschef på Coop Sverige i ett pressmeddelande.

Fler tar strid
Även utomlands ser vi exempel på när livsmedelsregler som driver matsvinn ifrågasätts. Den brittiska livsmedelskedjan Morrison ändrade på eget bevåg märkningen av mjölk som enligt rekommendationen var ”use by” (använd innan) till ”best before” (bäst före) och uppmanade sina kunder att använda sina sinnen för att avgöra om mjölken var bra. Cirka 280 miljoner liter mjölk svinnas i Storbritannien varje år, och Morrison beräknar att de med denna ändring kan minska svinnet av det egna varumärket med fyra miljoner liter.

Även bäst före-datum har emellertid sina begränsningar i att motverka matsvinn. En undersökning av Tetra Pak 2020 visade att 39 procent av alla konsumenter globalt slänger mat om bäst före-datum har passerat – även om det inte finns några tecken på att den skulle vara dålig – något som exempelvis Arla adresserat genom att märkningen ”Bäst före men ofta bra efter”.

  • Släng inga ägg i onödan

    Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Med rätt förvaring – i kylskåp med cirka 4 °C – kan råa ägg hålla i veckor efter att bäst före-datumet. Och om de förvaras med den spetsiga delen nedåt kan de hålla upp till tre månader. Datumet på äggförpackningen syftar till förvaring i rumstemperatur.

    Hur färskt är ägget? Så här testar du:

    Lägg det i en kastrull med vatten. Ett pinfärskt ägg lägger sig i botten av en kastrullen. Ett ägg som är ungefär en vecka gammalt reser sig lite upp och ett gammalt ägg flyter upp till ytan.

    Källa: Livsmedelsverket

  • • Varje person slänger i snitt 19 kilo ätbar mat per år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

    • Dessutom häller vi ut 18 kilo mat och dryck i vasken per person och år, mest kaffe, te och mejeriprodukter.

    I jämförelse: ett matsvinn på 19 kilo motsvarar över 40 måltider per år för en person. Och ett matsvinn på 18 kilo som hälls ut i vasken motsvarar cirka 90 koppar kaffe.

    Källa: Livsmedelsverket

Föregående
Föregående

Hur återvinns värmeljus egentligen?!

Nästa
Nästa

Välkommen till Nordic Circular Summit 22-24 november