Ökad pant för minskat byggavfall och ökat återbruk!

PRESSRELEASE FRÅN BRUKSPECIALISTEN

Som första återbrukade tunga byggmaterial införde vi 2021 pant på rivningstegel. Sen dess har vi sett en starkt ökad efterfrågan på att använda återbrukat fasadtegel i nya projekt. Men vi ser fortsatt att för stor del av allt rivningstegel som bildas tyvärr försvinner bort som byggavfall.

Marknadens krav på kvalité & garanti på vår återbrukade produkt gjorde att vi valde att CE-certifiera vår produktion. Därtill våra egna krav på schysst arbetsmiljö, hög säkerhet och ett starkt kontrollerat miljö- och kvalitéarbete avgjorde att vi valde att bygga upp en fast produktionsanläggning. Vi är idag både CE-certifierad & ISO-certifierad samt anpassade för storskalig rensning.

Den enda nackdelen med en fast produktionsanläggning är att marknaden måste transportera rivningsteglet till oss i stället för en rensning direkt vid arbetsplatsen. Den extra klimatpåverkan som den längre transporten till oss skapar jämfört med att skicka rivningsteglet som avfall är minimal tack vare den stora klimatvinst som skapas då återbrukat tegel kan användas i stället för jungfruligt nytillverkade fasadmaterial.

Transporten till oss innebär ofta en ökad kostnad jämfört med att lokalt göra sig av med rivningsteglet som byggavfall. Panten infördes för att utjämna denna kostnad för marknaden, som med dagens pantersättning på 1 SEK per tegelsten innebär kostnadsneutralitet i en radie om 200 km från vår produktionsanläggning i Falkenberg.

Men med facit i hand ser vi att detta inte räcker för att övertyga marknaden att inte kasta bort värdefullt tegel. Att möjliggöra återbruk behöver alltså ge intäkter, inte bara täcka de kostnaderna som traditionell avfallshantering innebär.

Vi väljer då att ge den cirkulära omställningen bättre förutsättningar här och nu, för att på allvar ändra på branschens invanda linjära mönster. Den cirkulära ekonomin som uppstår kring den återbrukade produkten behöver ges mer intäkter för att kunna växa. Fram till den dag då samhället och vi som land ställer om lagar och regler för att aktivt stödja den cirkulära omställningen, tar vi som privat aktör återigen ett ökat ansvar för att underlätta för marknaden att fatta rätt beslut vid rivning av fasadtegel.

Från 1 januari höjs pantersättningen från 1 SEK per tegelsten som klarar att återbrukas i godkänd kvalité till: 3 SEK per tegelsten.

Vi kommer även införa ett system för direkt återbetalning baserat på schablon, för de aktörer som inte har tid att invänta det exakta antalet tegelsten som klarade rensningsprocessen och klassas som godkänd sten.

De kunder som vill få tegel i retur använder lättast sin pant som värdecheck som krediteras vid återköpet.

Läs mer om vår pantersättning och vårt återbrukade tegel här: www.brukspecialisten.se

Föregående
Föregående

Romina Pourmokhtaris tal om cirkulär ekonomi till EU

Nästa
Nästa

Världen är endast 7,2% cirkulär