Vågen

Fanny Näslund och Estefania Coral Andrade grundare av Vågen

1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
När vi upptäckte att den genomsnittliga svensken producerar 10 kg av sopor varje vecka och att mindre än 10% av detta faktiskt återvinns till nya material förstod vi att det fanns ett stort problem och att vi inte längre kunde förlita oss på återvinningen som den enda lösningen. Vi prioriterar lösningar som bidrar till att ändra kundernas beteende. Det är därför vi startade Vågen Zero Waste Butik, en matbutik där man kan handla organiska och fair-trade produkter utan förpackningar. Genom att man ta med sig sina egna behållare och fyller dem med torkad mat, schampoo, rengöringsmedel med mera kan varje enskild konsument reducera sin negativa miljöpåverkan.

Vårt mål med Vågen är att minska det negativa miljöpåverkan som uppstår vid inköp av mat, och vår mission är att möjliggöra en hållbar livsstil utan onödigt krångel.

2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi bir medlemmar i Cradlenet eftersom vi vet att vi inte kan göra det här själva. För att ändra hela systemet och sättet på vilket vi konsumerar behöver vi lära oss mer, nätverka med andra och arbeta tillsammans med människor som förstår angelägenheten i att skapa ett samhälle som tror på och stödjer cirkulära initiativ.

3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Ja :) Våra olika fysiska zero-waste butiker (Östersund, Stockholm Härnösand och snart Umeå) samt vår webbshop, där människor kan köpa organiska och fair-trade producerade varor utan förpackningar.

Just nu håller vi även på att utveckla en franchise-model så att folk i andra städer i Sverige kan öppna deras egna Vågen Zero-Waste butiker. Vi jobbar även på att skapa en butik-i-butiken koncept tillsammans med ICA Maxi i Östersund.

4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Att ändra människors vanor och beteenden kan ta ett tag. Vi förstod att vi behöver göra det så enkelt som möjligt för alla att kunna leva mer hållbart.

Föregående
Föregående

reCRQL

Nästa
Nästa

Remanufaktur