Cirkulär ekonomi i Sverige – nuläge och framtid

Tillsammans med RISE förbereder vi nu en nästa Circular Economy Outlook rapport för 2023 som visar hur långt sverige har kommit med den cirkulära omställningen i näringslivet, politiken och samhället. Vill ni vara med och finansiera årets viktigaste rapport?

Som finansiell partner till rapporten får ni detta:
1. Exponering: Omfattande exponering av ert varumärke både i rapporten och i utåtriktad kommunikation. Under arbetet kommer vi bjuda in er till avstämningar där vi berättar om analyserna.

2. Förhandsinformation: I samband med publicering under hösten 2023 presenterar vi rapporten och dess slutsatser för ert team, medarbetare, ledning och/eller aktieägare. Dessa webinarier eller möten kan vi anpassa för att höja kunskapen om cirkulär ekonomi på ett relevant sätt för er verksamhet.

3. Medlemskap i Cradlenet: Utöver detta ingår även kostnadsfritt medlemskap i Cradlenet vilket ger er tillträde till alla våra kompetenshöjande aktiviteter och webinarier under året.

Nedan finns mer information om rapporten från oss på Cradlenet och RISE som leder arbetet med arbetet. Vill du/ni veta mer?
Kontakta oss så bokar vi en tid för en presentation!

Maila info@cradlenet.se eller ring: 073-9662349

Hur kan den cirkulära omställningen accelerera?

Rapportens syfte är att besvara frågan genom att utreda nuläget på Sveriges omställning till cirkulär ekonomi och analysera utmaningar, hinder och möjligheter. I underlaget ingår kvalitativa studier av stora, medelstora och små företag, en granskning av politikernas kunskaper och ambitioner, en undersökning av konsumenternas motivation och förutsättningar, samt en mängd analyser från en lång rad forskare och experter. Rapporten summeras med en handlingsplan med 3 x 10 konkreta åtgärder riktad till politiker, forskare och företag.

Projektstart: Vår 2023 
Publicering: Höst 2023

Varför gör vi denna rapport?
Dagens ekonomi bygger på linjära affärsmodeller som förutsätter brytning och konsumtion av ständigt nya råvaror. Vår nationella konsumtion består till 96,6% av jungfruliga material. Sverige har alltså just nu en cirkularitet på endast 3,4%. Det är enklare och billigare att bränna eller kasta saker än att reparera dem. Men eftersom produkters kostnad i så hög grad drivs av resurser (råvaror, energi, vatten) och sluthantering (återvinning, avfall) så harmoniserar vinstdrivande affärslogik med målen för cirkulär ekonomi. Därför har näringslivet både incitament och avgörande inflytande i utvecklingen mot en resurseffektiv och klimatsmart ekonomi.

Klimatprognoserna är dystra
Omställningen går för långsamt. Förra året hade Sverige behövt sänka utsläppen med 20% för att vara i linje med 1,5 gradersmålet. Ungefär 50% av världens och ungefär 40% av Nordens klimatutsläpp är en direkt följd av närvarande linjära slit-och-släng-system. Genom att öka användningen av produkter och material kan klimatutsläpp, energianvändning och miljöpåverkan minska dramatiskt. 

En omställning från linjära till cirkulära flöden av produkter och material är därmed en förutsättning för klimatmålen. Tyvärr visade våra senaste rapporter 2018 och 2021 att endast 3 av 10 svenska företag hade någon form av cirkulärt mål eller färdplaner. Kunskapsnivån var även låg och utvecklades långsamt.

Cirkulära affärsmodeller kan ge högre lönsamhet, nya affärer och fler jobb
Genom att återanvända och återvinna mer resurser lokalt, nationellt och regionalt minskar beroendet av importerade resurser samtidigt som det minskar de geopolitiska riskerna. Svenska företag uttrycker allt tydligare vilja och ambition att driva och skynda på utvecklingen nationellt och globalt. Tyvärr hindras de av ambitions- och visionslös politik och föråldrade lagar och regler som är anpassade för en linjär ekonomi. 

Hur sätter vi fart på omställningen? 
Dessa frågor och fler kommer vi besvara i Circular Economy Outlook 2023. Rapporten genomförs i nära samarbete mellan Cradlenet och Research Institutes of Sweden (RISE).

Vi som projektleder rapporten är:

Michel Bajuk, Kanslichef Cradlenet
Elin Bergman, COO Cradlenet
Marcus Linder, Chef sustainable business, RISE

Kontakta oss för mer information: info@cradlenet.se

Varmt välkomna som finansiella partners till årets viktigaste rapport !