Aros Bostad 

Hanna Bodbacka, hållbarhetschef Aros Bostad

Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Bygg- och fastighetsbranschen har en viktig roll att spela i omställningen mot en cirkulär ekonomi. Som bostadsutvecklare finns möjlighet för Aros bostad att arbeta med frågan såväl i tidiga skeden som i projektgenomförande, men förutsättningarna är olika i varje projekt. Ett långsiktigt mål i bolagets hållbarhetsstrategi är; minimera vårt avfall och förflytta oss mot cirkulära flöden. Kopplat till det målet har vi ambitioner på att öka andelen återanvända material, minska de jungfruliga materialen samt i de fall möjlighet finns återbruka material. Likaså sätter vi mål kopplat till mängden byggavfall i projekt såväl som sorteringsgrad.

Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Aros Bostad blir medlemmar i Cradlenet då vi precis som övriga branschen tror att samverkan och partnerskap är en förutsättning för att vi blir ännu bättre på att jobba aktivt med väsentliga frågor inom hållbarhet där cirkularitet är ett viktigt område av flera.

Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi har ökat ambitionerna inom cirkularitet löpande under det senaste året. I de nya projekteringsanvisningar för hållbarhet som beslutades under 2023 är det ett utpekat område för projektering och genomförande. Under förra året genomförde vi för första gången en upphandling med återbruk som en del av rivningsentreprenaden, det var ett steg framåt för oss!

Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
En utmaning som vi har märkt av är tex behov av kompetenshöjning på området generellt; det kan till exemplen handla om okunskap kopplat till nya material som kanske inte är brett kända i branschen idag. Där jobbar vi mkt med dialog med våra intressenter i värdekedjan såsom arkitekter, leverantörer och entreprenörer – vi får lära av och med varandra.

Läs mer om Aros Bostad

Föregående
Föregående

SLU

Nästa
Nästa

Krinova