Back to All Events

Studieresa: Cirkulär ekonomi i Danmark


Copenhagen.jpg

Efter fjolårets uppskattade resa i samverkan mellan Esam och Fores och med deltagare från svenska kommuner, företag, affärsutvecklare och politiker, bjuder vi nu in till en favorit i repris: Följ med oss på studieresa till Danmark med fokus på kunskap och nätverk inom cirkulär ekonomi och affärsutveckling!

Regeringen och EU-kommissionen ger tydliga signaler om att Sverige och EU ska styra mot en cirkulär ekonomi, där affärsnytta förenas med resurseffektivitet, som ett led i att nå en hållbar samhällsutveckling. Danmark är ledande inom cirkulär utveckling sedan många år tillbaka och därför har Esam de senaste 3 åren arrangerat studieresor hit - "seeing is believing”! Vi varva inspirationspass med dialog och verksamhetsbesök i bl.a. produktionsanläggning och showrooms – så vi får lära känna och uppleva cirkulära lösningar på riktigt.
 
Varför ska du åka med?
Du kommer att:
- lära dig metoder och verktyg för att implementera det cirkulära tankesättet
- få träffa politiker, tjänstemän och företagare med många års erfarenhet inom ämnet
- få fördjupa dina kunskaper kring cirkulär affärsutveckling
- att lära dig om policyarbete för näringslivsutveckling på lokal, regional, och nationell nivå
- att kunna utöka ditt eget nätverk med ledande experter inom cirkulär ekonomi i EU

Highlights
- Flera företagsbesök kommer genomföras som bl.a. illustrerar cirkulära affärsmodeller från det biologiska och det tekniska kretsloppet, t.ex. industriell symbios, cirkulär design och leasing av inredning, samt upcycling av näringsämnen vid tillverkning av högkvalitativa livsmedel, m.m.

- Rethink Business projektet (Central Region Danmark), ett regionalt initiativ som arbetar med flera projekt inom bl.a. design för demontering och värdeskapande i hela leverantörskedjan

- Gate 21 är en ideell organisation med 40 kommunala medlemmar och näringslivsnätverk som jobbar bl.a. med 60 SMF för att främja cirkulära affärsmodeller och med upphandlingsfrågor "from proof of concept to proof of value."

- KL (danska motsvarigheten till SKL- Sveriges kommuner och landsting) kommer att presentera resultat av projekt kring ”circular municipalities” - och presentera hur KL ger stöd till kommuner som vill främja cirkulär ekonomi i det lokala näringslivet, bl.a. genom funktionsupphandling, inom byggnation/förvaltning av fastigheter

- fler besöksmål är Space 10 (sustainable living lab), DI ( Danish Industries), State of Green (danish business innovation)

Läs mer och anmäl dig här >>

 

Earlier Event: September 14
C2C Congress 2018
Later Event: September 19
Plast och Samhälle 2018