Cradlenet i media

Elin bergman.jpg

Intervju: “Tillväxt för tillväxtens skulll är omodernt”

Intervjuare: Tidningen Syre
Intervjuperson: Elin Bergman, ordförande i Cradlenet

“– Tillväxten är ointressant egentligen. Det är välfärden som är viktig för planeten och mänkligheten. Tillväxt för tillväxtens egen skull är omodernt.

– Förr köpte man en symaskin som höll i tre generationer. Det fanns reservdelar och företag som jobbade med att laga dem. Det är dit vi behöver komma.

– Även om alla vill byta till elbilar så räcker inte resurserna. En fossilbil har elva kilo koppar i sig. En elbil kräver 150 kilo samtidigt som koppar börjar ta slut. Alla kan inte äga en elbil. Inte en symaskin heller. Man kanske måste vara 1 000 personer som delar på en elbil i framtiden för att systemet ska funka.”
Publicerad: september 2018

IT.JPG

"IT-utrustning skrotas - helt utan reflektion"

Debatt [SvD]: "Studien visar att 29 procent [myndigheter och stora företag i Sverige] regelmässigt skrotar sina datorer trots att merparten av produkterna skulle kunna återanvändas. Ytterligare fem procent lägger utrustningen i förråd där de knappast gör någon nytta. Över en tredjedel väljer med andra ord medvetet att inte ta vara på produkternas värde. Resten går tillbaka till leasingbolag som i sin tur ofta skrotar produkterna. En fjärdedel låter utrustningen gå till återanvändning – och det är positivt."
Publicerad: 2018-06-27

AH.JPG

"Regeringen måste sätta tydliga mål för cirkulär ekonomi"

Debatt [Aktuell Hållbarhet]: "Om regeringen menar allvar med beslutet att ställa om till en cirkulär ekonomi så måste nationella mål och handlingsplaner tas fram, annars riskerar vi att hamna efter i den globala utvecklingen" Det skriver Elin Bergman (Ordförande, Cradlenet), Åsa Stenmark (Resursexpert, IVL) och Pär Larshans (Hållbarhetschef, Ragn-Sells).
Publicerad: 2018-06-11